»
S
I
D
E
B
A
R
«
O viata precum "coloana infinitului"
September 12th, 2007 by greenvaley
Saptamana trecuta am avut geniala idee de a face o excursie la Targu Jiu. Drept urmare l-am rapit pe Ovidelu de la ale lui si am pornit in mare forta spre orasul Ecaterinei Teodoroiu. Nu vreau sa fac o istorie a acestui oras, pentru ca nu intereseaza pe nimeni, ci vreau sa ating doua subiecte:
- primul: AVEM O TARISOARA ATAT DE FRUMOASA!!!
- al doilea: MAXIM CIULA.
Am strabatut o jumatate din judetul nostru, ca mai apoi sa intru pe spectaculosul defileu al Jiului, cu padurile, serpuirile si albiile sale. Poate ca am intelege mai usor ce ne-a dat Dumnezeu, daca am privi mai putin drumul si mai mult aceasta configurare a Edenului si cu siguranta ne-am simti mai bine la noi in tara, daca "nenea primaru" de pe fotoliul lui, oricare-ar fi, ar da o dispozitie sanatoasa, sa se mai taie "balariile" care umbresc frumusetea data de Sus, sa se mai varuie "pe ici, pe colea. prin partile esentiale", sau sa se mai marcheze jumatatea drumului. Ar fi mai multe de facut, dar ceea ce am spus, ar fi suficient ca sa poti urla in intreaga splendoare a defileului: I LOVE ROMANIA!!!
Ajunsi la Targu Jiu, am intrat in casa unui erau feminin de care mai si uitam uneori: "Teodoroaica tanara", cum o alinta rudele care-au mai ramas in viata. De-ati sti ce putin a facut statul roman pentru ea!... pentru ceea ce reprezinta numele si istoria ei!... pentru cei ce i-au urmat... E umilitor si fara grai, caci prefer sa nu va umilesc si pe voi, spunandu-va ca mai "misto" sa stai pe treaba ta si sa nu devi erou! Ma consoleaza ideea ca in lumea asta mai sunt cativa ca mine, care stiu ce reprezinta Ecaterina Teodoroiu, nu pentru noi, ci pentru intreaga istorie universala. Altii, mult mai "fitzosi" ca noi, nu au avut nici o "teodoroaica tanara"...nici macar nu au visat sa aibe!
Am lasat-o pe tanti ioana in lumea Ecaterinei si am pornit spre lumea lui Brancusi. Mult mai sofisticata si cu mult mai multa traire. O lume plina de geniu, inovatie, talent si munca. Bine ca ne-a luminat Domnul sa le pastram!!!La MASA TACERII, o tacere reala si plina de adevar. Aici incepe lumea!La POARTA SARUTULUI ! Eu singura, Ovidelu... tot singur !


M-am lipit de infinit si mi-am pus si o dorinta. Imi cer iertare ca nu v-o spun, dar imi doresc enorm, sa devina realitate. Nu stiam atunci, ca pe COLOANA INFINITULUI, in varful ei, un hunedorean si-a insemnat numele pentru eternitate : MAXIM CIULA.

Cine este nea Maxim? E un batranel de 93 de ani, extrem de lucid si mult peste intelegerea nostra.

Cand mi-a povestit Ovidiu despre acest OM, am anihilat instantaneu dorinta de a-l cunoaste, cu posibilitatea de a nu-l mai gasi...in viata. Am dat cateva telefoane si am aflat ca ESTE! Nici nu va puteti imagina ce mult m-a bucurat aceasta veste. Mi-am zis atunci: nu conteaza daca omul mai poate, sau nu, sa-mi spuna ceva, nu mai conteaza nici daca nu-l voi putea filma, dar trebuie sa ajung la el. Si Dumnezeu mi-a mai aratat odata cat de mult ma iubeste. Mi la infatisat pe nea Maxim, intr-o luciditate de invidiat pentru multi dintre noi, un om printre oameni, dar un suflet departe de noi. Nea Maxim este unicul suprevietuitor care a plamadit cu mainile si sufletul sau. COLOANA LUI BRANCUSI. Poate ca de aceea l-a si tinut bunul D-zeu langa noi, pentru ca si-a insemnat numele exact pe infinitul care ajunge la cer. Se vad anii pe chipul sau, se vede o viata muncita si nu tocmai usoara, se vad pana si chipurile celor despre care nea Maxim vorbeste. Cu el, istoria merge mai departe. Sunt sigura ca, daca Brancusi i-ar fi ascultat istoriile si ar fi auzit cat de frumos vorbeste nea Maxim despre el, despre opera sa, ar fi ingenunchiat sa-i sarute mainile... maini la de care-i lipsesc cateva degete...pierdute faurind ceva, sub numele altcuiva...


Eu sunt un om norocos! L-am cunoscut si pe acest om, pentru care timpul nu mai are un mers normal, ca la noi. Timpul are doar zile, nopti si salutul celor dragi. Iar din timp in timp, pe unii ca noi. In rest, e liniste si multa istorie, iar istoria tine de trecut, nu de pasiunile noastre reale. Dar vreau sa strig, poate cineva ma aude: NEA MAXIM TRAIESTEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!! Voi, cei care puteti sa-i mangaiati acesti ultimi ani, voi cei care aveti si paine si cutitul in mainile voastre, de ce nu faceti un pas spre acest om? Caci e aici, langa noi, in bratele noastre, chiar: la Geoagiu, jud. Hunedoara.La final, va aduc flori, din florile sufletului meu, ganduri frumoase, pline de iubire, caci exista!... si un gand bun, care sa va calauzeasca!

VALENTINA GHEORGHE MELCEA


Comentarii

Laura writes:
September 19th, 2007 la 23:44
valeverdetv@yahoo.com
Ce simpatic e mosuletul tau!Cine crezi ca ne lasa sa ne urcam pe "coloana"?Bine ca mai traieste omu sa ne spuna si noua cate ceva.E sucar batranelu.Are si privire inteligenta.Sa-l saluti de la blogari!
Valentina writes:
May 17th, 2008 la 19:34
mvalentinaiancu@gmail.com
Nici eu nu stiam ca cineva s-a semnat pe varful coloanei si nici ca mai traieste cineva din echipa celor care au lucrat la realizarea Ansamblului de la Targu Jiu!
Ce ti-a povestit?
Valentina writes:
May 17th, 2008 la 19:39
mvalentinaiancu@gmail.com
Si totusi... Maxim Ciula a lucrat pentru Coloana? Numele lui nu este mentionat nicaieri! Am gasit si pe internet o lista completa unde sunt trecuti constructorii coloanei. Poti sa o vezi aici: http://www.geocities.com/Paris/Gallery/4106/construct.html
Valentina Melcea writes:
May 18th, 2008 la 12:19
valentinaghe@yahoo.com
Ma bucur ca mi-ati scris. As dori sa imi scrieti pe adresa: valentinaghe@yahoo.com, pentru credibilitate. Am sa va dau relatiile pe care le doriti. Nea Maxim a fost printre cei care au construit coloana infinitului, si este in viata, lucid si mandru. Valentina
»  Substance: ABlog.ro   »  Style: Ahren Ahimsa

Beautiful singles in your area. Meet them now!